.

Blog

Slaaphouding

Ontdek de impact van een slechte slaaphouding op je gezondheid en leer hoe je het kunt verbeteren

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor een goede gezondheid en welzijn. Helaas kan een slechte slaaphouding leiden tot verschillende gezondheidsproblemen op zowel korte als lange termijn. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken en gevolgen van een slechte slaaphouding. We geven ook tips over hoe je een goede slaaphouding kunt vinden en behouden, en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken om je slaaphouding te verbeteren. Lees verder en ontdek hoe je jouw slaaphouding kunt optimaliseren voor een betere nachtrust en gezondheid.

Oorzaken slechte slaaphouding

Allereerst gaan we dieper in op de verschillende factoren die invloed hebben op je slaaphouding. Een veelvoorkomende oorzaak is een slecht matras of kussen dat niet voldoende ondersteuning biedt aan het lichaam tijdens het slapen. Een ander belangrijk aspect is de slaapomgeving, zoals de temperatuur en de hoeveelheid licht in de slaapkamer. Daarnaast kunnen lichamelijke factoren, zoals zwangerschap of gewrichtsproblemen, ook van invloed zijn op de slaaphouding. Het is belangrijk om te begrijpen welke factoren kunnen bijdragen aan een slechte slaaphouding, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om deze te verbeteren en zo de gezondheid te bevorderen.

Soorten houdingen

Bovenstaande oorzaken bepalen dus jouw slechte slaaphouding, maar door welke houding komt dit precies? We nemen het graag met je door:

Elke slaaphouding heeft zijn eigen effect op het lichaam. De meest voorkomende slaaphoudingen zijn de rugslaper, zij-slaper en buikslaper. Elke slaaphouding heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een rugslaper minder snel last heeft van rimpels in het gezicht, terwijl een buikslaper weer minder snel last heeft van snurken. Echter, sommige slaaphoudingen kunnen ook meer nadelige effecten hebben, vooral voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Zo kan een rugslaper met rugpijn beter op zijn zij slapen om de druk op de rug te verminderen. En mensen met slaapapneu wordt vaak geadviseerd om op hun zij te slapen om de luchtwegen open te houden en snurken te voorkomen.

Gevolgen slechte slaaphouding

Hierboven heb je al kunnen lezen over enkele gevolgen van een slechte slaaphouding. Nu gaan we dieper in op andere mogelijke effecten. Deze effecten kunnen zowel op korte termijn als op lange termijn voorkomen.

Korte termijn: Door een onjuiste houding tijdens het slapen kunnen spieren en gewrichten overbelast raken, wat kan leiden tot pijn en stijfheid. Hoofdpijn kan ontstaan door spanning in de nek en schouders, wat vaak voorkomt bij mensen die op hun buik slapen. Rugpijn kan ontstaan door een verkeerde ondersteuning van de wervelkolom, waardoor de ruggengraat niet in een natuurlijke houding ligt.

Lange termijn: Als een slechte slaaphouding gedurende een langere periode wordt aangehouden, kan dit leiden tot chronische pijnklachten en slaapstoornissen. Mensen die regelmatig wakker worden met pijnklachten of zich niet uitgerust voelen na het slapen, kunnen hierdoor last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen.

Het is dus belangrijk om een goede slaaphouding aan te nemen om deze klachten te voorkomen om zo snel mogelijk aan te pakken.

Hoe verbeteren? 

Nu je hebt gelezen waar de slechte slaaphouding vandaan komt, en wat de gevolgen zijn, ben je misschien een beetje geschrokken. Wees niet bang; er zijn een aantal tips voor het aanpassen van je slaaphouding! Dit zijn de meest praktische tips voor het verbeteren van jouw slaaphouding:

1.     Orthopedische kussens en matrassen kunnen bijvoorbeeld helpen om je lichaam in de juiste positie te ondersteunen tijdens het slapen. Deze producten zijn speciaal ontworpen om te zorgen voor een optimale houding van je nek, rug en schouders.

2.     Daarnaast kunnen bepaalde (stretch)oefeningen helpen om de flexibiliteit en kracht van je spieren te verbeteren, waardoor je makkelijker een goede slaaphouding kunt behouden. Denk hierbij aan een ‘cat-cow stretch’, de ‘plank’, ‘bridge', de 'cobra' en de 'child's pose'. Tip; hier staan ontzettend veel voorbeelden van online!

Kortom, met de juiste hulpmiddelen en oefeningen kun je een goede slaaphouding behouden en de negatieve gevolgen van een slechte slaaphouding voorkomen.

Herken jij je in bovenstaande klachten als gevolg van een slechte slaaphouding? Lukt het nog niet om aan de slag te gaan met de tips om je slaaphouding te verbeteren? De deskundige medewerkers van Slaapkenner Lisse hebben nog veel meer kennis op het gebied van slaaphoudingen én welke producten en tips daar het meest geschikt voor zijn, we helpen je graag! Maak online een afspraak of kom langs in Lisse.