.

Waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw bed?

Blog

Waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw bed?

Winkelen mag weer. En dat is maar goed ook. Een nieuw bed kopen doe je namelijk niet even online. Toch kun je je thuis wel al goed voorbereiden. Wij geven je een aantal tips.

Een nieuw bed kopen? Hier moet je op letten.

Welk slaapcomfort heb je nodig?
Jouw nachtrust verdient alle aandacht. Met een nieuw bed verbeter je je nachtrust in ieder geval aanzienlijk. Mits je het juiste bed aanschaft natuurlijk. Met het perfecte matras en de ideale bedbodem voor jouw favoriete slaaphouding.

Dat er veel te kiezen is als het gaat om bedden, geeft al aan dat goed slapen voor iedereen anders is. Wat is de definitie van goed slapen voor jou? Zelf weet je hoe je het liefste slaapt. Ben je een rugslaper, een zijslaper of buikslaper? Slaap je graag op een zacht of hard matras? En bepaal voor jezelf vooral ook  wat je mooi vindt in je slaapkamer. Op een mooi bed slaap je nu eenmaal lekkerder.    

Bed of boxspring
Wauw. Wat een keuze aan bedden. Met een eerste schifting maak je het jezelf gelukkig al een stuk gemakkelijker. Wordt het een bed of een boxspring? Oftewel: een bedombouw, die je compleet maakt met een lattenbodem en matras of een compleet slaapsysteem met meerdere comfortlagen? Beide opties hebben interessante voordelen. Het gaat erom welke voordelen voor jou het zwaarste wegen. Bij een bedombouw kies je bijvoorbeeld je eigen matras en bedbodem. Wil je behalve een comfortabel bed ook een eyecatcher in je slaapkamer, dan maakt de boxspring waarschijnlijk een goede kans.

De bedbodem is het fundament  
Het fundament van jouw bed. Dat is precies wat de bedbodem is. Een lattenbodem, spiraalbodem of schotelbodem? De lattenbodem is dan weliswaar de meest bekende, ook de andere bedbodems leveren je extra slaapcomfort op. Zo kies je een spiraalbodem waarschijnlijk om de uitstekende vering en zorgt de schotelbodem voor de optimale drukverdeling. Wist je dat je ook een boxspringbodem in een ledikant kunt plaatsen? Doe online onderzoek en zet de voordelen en nadelen van de verschillende bedbodems voor jezelf op een rijtje. 

Een hard of zacht matras?
Is de bedbodem bekend, dan ben je ook direct een stap dichter bij je matras. Of dat nu een pocketvering matras, koudschuim matras, traagschuim matras of latex matras wordt. Behalve de bedbodem spelen onder meer de mate van ondersteuning, de veerkracht, warmte-isolatie en vochtregulering een cruciale rol bij de keuze voor je matras. Bedenk daarom vooraf goed waar jij je het beste bij voelt. Hoewel het kiezen van een matras vooral een kwestie is van uitproberen, weet je zelf vast wel of je bijvoorbeeld op een zacht of hard matras ligt.

Hoeveel ruimte heb je?
Waar komt je nieuwe bed te staan? Welke ruimte heb je in je slaapkamer? Of je nu een kleine of grote slaapkamer hebt, zorg dat je weet welke afmetingen je bed maximaal mag hebben. Houd daarbij ook rekening met de andere slaapkamermeubels. Waar komt je kledingkast en hoeveel ruimte heb je voor eventuele nachtkastjes? Tip: maak voor jezelf een schets en neem die mee naar de showroom. Dan hebben de adviseurs een nog beter beeld bij jouw ideeën.

Hoe slaap je nu?
Bedenk bij de beschreven aandachtspunten vooral ook hoe jouw slaapsituatie nu is. Waar ben je blij mee? Wat zou je willen veranderen? Voor een advies op maat helpt het als je kunt aangeven op wat voor bed je nu slaapt, van welk merk het bed is en welke afmetingen het bed heeft. En uiteraard geldt hetzelfde voor je huidige bedbodem en matras. Om zeker te weten dat je de goede informatie deelt, kun je bijvoorbeeld een foto maken van de labels en de oude aankoopbon meenemen.   

Schrijf je wensen op
Je weet hoe je nu slaapt en hoe je wilt slapen. En of je alleen slaapt of met iemand anders in bed ligt. Om je nieuwe bed zo goed mogelijk bij jouw slaapsituatie aan te laten sluiten, is het nu zaak om de informatie uit de voorgaande punten voor jezelf in beeld te brengen. En je hoeft echt niet álles op te schrijven. Noteer vooral datgene waarvan jij denkt dat belangrijk is voor jouw slaapsituatie.

Ga proefslapen
Je profiteert duidelijk van je voorbereidende werk. Toch weet je pas echt wat je ideale bed is als je verschillende bedden uitprobeert. Ga dus vooral eerst even proefliggen in de showroom, zodat je bijvoorbeeld de matrassen goed kunt voelen en de luxe van een boxspring kunt ervaren. Tip voor het proefliggen: neem je eigen kussen mee en zorg dat je uitgerust naar de showroom gaat. En vraag gerust naar de mogelijkheden voor het proefslapen. Dan kun je jouw bed of matras misschien eerst wel een aantal weken in je eigen slaapkamer proberen.

Wil je een nieuw bed kopen? Je bent van harte welkom in onze showroom. Neem je wensenlijst mee naar onze showroom en bekijk het uitgebreide assortiment bedden en boxsprings. Twijfel je over welk bed nu het beste bij je past? Geen probleem. Onze slaapspecialisten luisteren naar je en geven een advies op maat.